Csináld magad kisördög

Hétfői útravalóként új blogbejegyzés-sorozatot indítunk: felelevenítjük a Meska-interjúk végén olvasható „Lépésről lépésre” útmutatókat egy-egy izgalmas kézműves alkotás létrehozásához. Az esőre való tekintettel elsőként Aledi kisördögét mutatjuk be: ez a kesztyűbáb minden bizonnyal napfényt hoz a borús napokba. Főleg, ha a család egyik krampusza a segítségével egy mulatságos előadást kerekít!

kisördögEbből a kisördögből Mikulásig még akár két tucat is készülhet, ha tisztességes krampuszseregre vágynánk, hiszen egyetlen délután alatt alakot nyer az ördögfattya: megvarrásával a kezdők is bátran próbálkozhatnak, varrógéppel vagy anélkül, ahogy tetszik! A kesztyűbáb elkészítéséhez szükséges kb. 40x25 cm bordó, és kis darab fekete anyag; fehér, vékonyabb és vastagabb piros, valamint fekete filc; maréknyi tömőanyag; tű, cérna, gombostű, olló, evőpálcika vagy valamilyen tompa végű vékony rudacska; egy esős nap és persze lelkesedés.

 

Első lépésként az előre megrajzolt minta alapján kiszabjuk a báb részeit: bordó anyagból kivágjuk a testét 2x, orrát 1x, fekete anyagból kanyarítunk neki szarvat 4x, farkat 2x.  Figyeljünk az anyag színére, a legjobb, ha színt színre fordítva egyszerre szabjuk a két darabot! Fehér filcből kiszabjuk a szeme fehérjének valót 2x, fekete filcből szemet, és szemöldököt formázunk kettőt-kettőt.

 

Piros filcből készül a szája, vastagabb filcből a vasvillája. Ha csak vékonyabb piros filcünk van, a villát is duplán szabjuk, majd összevarrjuk, hogy legyen tartása.

 

 

1. lépés

A szabást ahhoz igazítsuk, hogy kinek készül: ha a gyerek kezére méretezzük, számoljunk vele, hogy  egy 4-5 éves gyereknek való bábba a felnőtt kéz nem fér bele.

 

Második lépésként varrjuk össze a szarvakat és a farkat úgy, hogy alul nyitva hagyjuk őket. A farok kifordításához használjuk az evőpálcikát: az összevarrt, hegyes végét helyezzük a pálcika végére, és finoman toljuk a pálcikát előre. Egy kis tömőanyaggal tömjük ki a szarvakat, és a farkat, utóbbinál megint segítségünkre lesz az evőpálcika: ezzel tudjuk helyére igazgatni a tömőanyagot. Varrjuk a fehér szemgolyóra a fekete karikákat, majd varrjuk fel az arcra.
A szájat, szemöldököt, vasvillát is rögzítsük. Az orrnak való kis karikát nagy öltéslépéssel varrjuk körbe, majd húzzuk össze. Nagyon kevés tömőanyagot tegyünk bele, majd varrjuk össze, és ezt is rögzítsük az arcra.

2. lépés

Harmadik lépés, és milyen közel az eredmény! Színt színére helyezve varrjuk össze a báb két oldalát, tisztázzuk el a széleket, majd alul hajtsuk fel.

Végül negyedik lépésként fordítsuk ki a bábot. Varrjuk fel középre a farkát, majd belülről rögzítsük oldalt is.

3. lépés
4. lépés

Finálé:

A puding próbája az evés, az ördögé a játék! Adjuk oda az illetékes gyereknek, és nézzük végig a bábelőadást.

 

Az ördög prototípusának alkotójával készült interjút itt olvashatod.