A legjobb bodzás receptek
Itt az ideje kimenni a természetbe és begyűjteni egy-egy szatyornyi bodzavirág tányért, hiszen finom szörpnek, rántva, de akár bólénak is! Keressünk olyan helyet, ahol nem sok autó közlekedik, mert a kipufogógáztól ártalmas anyagok rakódhatnak le a virágokra. Csak a teljesen kinyílt virágtányérokat szedjük le és figyeljünk, ne legyen tetves. A virágokat nem szükséges megmosni, de ha ragaszkodunk hozzá, folyóvíz alatt tegyük.
Bodzavirág szörp:
30-45 ág bodzavirág tányér 3 db citrom 3 kg kristálycukor 30 szem citrompótló
Tegyük a virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük le. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül. Másnap géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk. Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is. |
|
Bodzás palacsinta:
bodzavirágok porcukor fahéj A palacsintatésztához: liszt, cukor 1 tojás 1 vaníliás cukor kevés olaj só tej
A bodzavirágokat megmossuk, lecsepegtetjük. A többi hozzávalóból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a bodzavirágokat egyenként belehelyezzük, és ráöntünk kb. 3 evőkanálnyi palacsintatésztát. Úgy is megpróbálhatjuk, hogy a virágot megmártjuk a tésztában. Ha átsült az egyik oldala, megfordítjuk. Miután mindkét oldala megsült, kivesszük, a felesleges olajat lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. |
|
Bodzás eperlekvár:
1,2 kg eper 500 gr befőző-cukor (2:1) 5-6 szem citrompótló 6 db bodzavirág
A megtisztított epreket mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Ha nagyok, vágjuk őket kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba, szórjuk rá a befőző-cukrot, tegyük hozzá a bodzavirágot, citrompótlót, és jól keverjük össze. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz percig kis lángon, míg a habja el nem fő. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez. |
|
Szép Ilonka bodzafánkja:
3 dl tej 3 dkg élesztő 50 dkg finomliszt 5 dkg vaj 5 evőkanál cukor 2 tojássárgája csipetnyi só 8 tenyérnyi bodzavirág A sütéshez: olaj
Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
A teljes cikkért katt ide! |