Az ősz ajándéka a birs
Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról pedig csak felsőfokokban lehet beszélni!
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes. Az eurázsiai kontinensen őshonos és mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik. Mivel melegkedvelő növény, elsősorban szőlőtermelő vidékeken termesztik. Kiskertek dísze lehet sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival, érdekes alakzatokba ágazó törzsével, ősszel pedig az élénksárga terméseivel. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az időjárástól függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat. |
|
Szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot száz grammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektin tartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga; fanyar ízét csersav tartalma okozza. A hagyományos népi gyógyászat a birs magjának, pontosabban az abból (áztatással vagy főzéssel) készült vizes nyálkakivonatnak hűsítő, lágyító, nyugtató és izgalmat szüntető hatást tulajdonít, ezért a gyomor és a torok gyulladásainál, valamint köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél ajánlja.
Kemény húsa és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztják. Téli esték kedvelt csemegéje viszont a tűzhelyben vagy akár a fafűtésű kályha tetején megsütött, otthonos illatot árasztó birsalma. A szegfűszeggel, cukorral, kis citrommal ízesített birsalmakompót szintén általánosan ismert. A mustban befőzött birs igazi különlegesség, és nem is nehéz elkészíteni: víz helyett mustban főzik fel a gyümölcsszeleteket. |
|
Komolyabban próbára teszi viszont a háziasszonyi képességeket a birskocsonya, birslekvár, még inkább a híres birsalmasajt készítése. Ez utóbbi lényege, hogy a hámozatlan birset megfőzzük, levét leszűrjük, majd a gyümölcshúst ugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom levével sűrűre főzzük. Kékszőlő levével lehet pirosabbá tenni, szokás diót vagy mandulát tenni bele. A sűrű masszát formákba öntjük, és egy-két napig szárítjuk. Ha valaki úgy főzi, hogy egy másik, nagyobb lábasban vizet forral alatta, akkor különösen szép, tiszta, világos színt érhet el vele. A tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását megakadályozhatjuk, ha a főzővizébe kis citromlevet facsarunk. Ínyencek szerint a kacsából készült ragulevesnek pikáns ízt ad, régi szakácskönyvek a bablevesbe is ajánlják. Az épen leszedett birs hideg pincében jó két hónapig eltartható. |
|
Birsalma krémleves recept
Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd , 6 szem szegfűszeg , 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő , fél rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, só
Elkészítése: Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília rúddal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Ezután vegyük ki a fahéjat és a vaníliát, majd merülő mixerrel pürésítsük, és finom lyukú szitán passzírozzuk át.
A cikk alapjául szolgáló írást itt találtuk. |