Házi müzliszelet - egy valóban egészséges reggeli!
A müzliszelet azon nassok közé tartozik, amikről szeretjük azt gondolni, hogy egészséges, de valószínűleg ha megnéznénk az összetevők listáját, gyorsan megváltozna a véleményünk. Szerencsére a finomságot otthon, magad is elkészítheted!
Miért jó a házi müzliszelet?
Először is: olcsó. A müzlit természetesen itt is meg kell venni, de nyugodtan kikeverheted a saját kombinációdat.
Használj teljes kiőrlésű zabpelyhet vagy kukoricapelyhet, amit ízlés szerint elkeverhetsz magokkal, szárított gyümölcsökkel, akár diákcsemegével is. Ha nagyobb tételben, és egy kis utánajárással vásárolod meg az alapanyagokat, a müzliszelet sokkal olcsóbb lehet, mint a bolti változat. És ha már az alapanyagoknál tartunk, itt is van a második nagy előny: a házi müzliszeletről pontosan tudod, hogy mi került bele!
Magad döntöd el, hogy szeretnél-e extra édesítőszert hozzáadni, és mesterséges stabilizátorok helyett természetes anyagokkal foghatod össze a müzlidet. |
|
Mikor jó a müzliszelet?
Müzliszeletet természetesen mindenki akkor eszik, amikor éppen úri kedve tartja; nagy előny, hogy a nasi fóliába csomagolva, egy kis zacskóban ügyesen meglapul a táskában, és akár a buszon is el lehet majszolni, vagy egyik megbeszélésről a másikra szaladva.
Mivel sok benne a fehérje és a magnézium, sportolás után is kifejezetten jól eshet, amolyan energiaszeletként, de ez persze már ízlés dolga. |
|
Így készítsd el a házi müzliszeletet!
Hozzávalók: egy bögre mogyoróvaj fél bögre méz egy bögre gabonapehely egy bögre kukoricapehely ízlés szerint magvak, aszalt gyümölcsök, vagy egy zacskó diákcsemege egy teáskanál olaj
Egy kisebb lábasba tegyél egy kevés olajat, majd lassú tűzön olvaszd össze a mogyoróvajat és a mézet. Vigyázz, mert még az olajjal az alján is könnyen odakozmál! Akkor jó, amikor a mogyoróvaj sűrű, de már folyós halmazállapotú.
Közben a kukoricapelyhet, a gabonapelyhet és a magokat, gyümölcsöket lazán forgasd össze egy tálban, majd öntsd rá a mogyoróvajas-mézes keveréket, és alaposan dolgozd össze a masszát. |
|
És kész is!
Egy kisebb méretű, lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral, és nyomkodd bele a mézes-mogyoróvajas müzlit, majd tedd az egészet körülbelül 15 percre a hűtőszekrénybe. Ha a mézes massza megdermedt, már szeletelheted is a müzli falatokat, tetszés szerinti méretre!
Fogyasztásig napfénytől védett, hűvös, száraz helyen tartsd, fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó edényekben, hogy puhák és frissek maradjanak.
Ha szeretnéd még jobban feldobni a müzliszeleteket, kis darabokra vágott csokoládét, kókuszreszeléket is adhatsz a keverékhez, mielőtt a mogyoróvajjal és a mézzel összedolgoznád.
Az eredeti cikket itt találod. |