Így hasznosítsd újra az ünnepi maradékokat!
Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradék felhasználási tippek.
Citromos kókusztorta levestésztából
24 dkg cérnametélt, 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék, 20 dkg vaj, 6 tojás, 1 cs sütőpor, 2 citrom héja / a sziruphoz: 4 dl víz, 14 dkg cukor, 2 db citrom
Kifőzzük a cérnametéltet, majd leszűrjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a cukorral, az olvasztott vajjal, az enyhén felvert tojásokkal, a citrom lereszelt héjával. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát. A tésztát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 3540 perc alatt megsütjük. Amíg sül a tészta, nekiállunk a szirupnak: felkarikázzuk a citromokat, a cukorral és a vízzel egy lábosba öntjük, feltesszük a tűzre, és takarékon főzzük, míg a szirup besűrűsödik (nem kétperces mutatvány, de előbb-utóbb elkészül). A kihűlt sütiből szeletet vágunk, és meglocsoljuk a sziruppal. |
|
Hamis guba maradék bejgliből
kb. 400 g bejgli (mákos vagy diós), 6 dl tej, 2 tojássárgája, 1 cs vaníliacukor, 1 ek cukor, mazsola, 3 ek vaj + a kenéshez
A bejglit felszeleteljük, majd kettévágjuk. A tejet lábosban melegítjük, beletesszük a vaníliát. A cukrot a tojássárgájával elkeverjük, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a keveréket a tejhez adjuk. Közepes lángon kevergetve főzzük, míg kicsit sűrűsödik. (de ne forrjon.) Ha a bejgli kicsit szárazabb, emeljük a tej mennyiségét. A tejet a bejglire öntjük, majd kivajazott tepsiben, kb. 180 fokon addig sütjük, míg kicsit megpirul. |
|
Hamis rizottó maradék sült húsból
4 marék gersli, 20 dkg kisebb darabokra szedett maradék sült/főtt hús, 10 dkg főtt gesztenye, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl fehérbor, 1 l húsleves, 1 teáskanál csili pehely, só, bors, fél csokor petrezselyem aprítva, 1 ek olívaolaj, 1 ek vaj
A húslevest felforrósítjuk. Egy széles és mély serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, erre kerül a felkockázott vöröshagyma, amit üvegesre párolunk. Ezután hozzáöntjük a gerslit, majd a fehérbort és megvárjuk, míg az összes folyadék elpárolog, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk chilivel. Innentől merőkanalanként adagoljuk a húslevest az ételbe. Akkor jó, ha krémes állagú lesz. A főtt húst egy serpenyőben pici olívaolajon átmelegítjük… az olívaolajtól meg még több íz kerül a húshoz. Végül a húst belekeverjük a rizottóba, majd megszórjuk a kisebb darabokra tört főtt gesztenyével és friss petrezselyemmel. Frissen az igazi! . |
|
Jamie kedvenc pavlovája maradék tojásfehérjéből
4 nagy tojás, 200 g barna cukor, 1 csipet só, 100 g mogyoró, néhány darab körte, 2 darabka vékonyra szeletelt gyömbér, 200 g étcsokoládé (min. 60-70%-os), 400 ml hideg habtejszín, 50 g átszitált porcukor, 1 rúd vanília kikapart magjai, 1 narancs reszelt héja
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy 40x25 cm-es tepsit sütőpapírral. A tojásfehérjéket közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és tovább verjük míg teljesen fehér és fényes nem lesz. A habot a sütőpapírra kanalazzuk egy kb. A4-es méretű téglalapot formázva. Előmelegített sütőbe toljuk és 60 percig sütjük, míg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. Ha kész, hűlni hagyjuk. A mogyorót száraz serpenyőben vagy tepsiben arany barnára pirítjuk, majd durvára daraboljuk. A körtét feldaraboljuk. Kevés vizet egy lábasba öntünk a felszeletelt gyömbérrel együtt, és közepes lángon gyöngyözésig melegítjük. Lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a csokit, és folyamatosan keverjük egy kanállal, míg az egész fel nem olvad. A tejszínt a porcukorral és a vaníliamagokkal felverjük, míg sima, lágy csúcsok nem képződnek rajta. A kihűlt habcsókalapot tálcára helyezzük, megszórjuk a mogyoró felével, rákanalazzuk a tejszínhabot, meglocsoljuk a csokisziruppal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat. Megszórjuk a maradék mogyoróval és narancshéjat reszelünk rá.
Az eredeti cikket itt találod! |