Kreatív konyha - pazarlás nélkül

Míg földünk egyik fele éhezik, addig a másik fele őrült ütemben pazarol. Manapság tényleg nem könnyű megtalálni az egyensúlyt; az ételek mennyiségével nem csak a fogyasztásukkor lehet gond, hanem akkor is, amikor feleslegként a kukában landolnak.

 

 

Mi legyen a kenyérrel?

 

Az egyik leggyakrabban a kukában landoló élelmiszerünk a kenyér, pedig ezt az alapanyagot igazán sokoldalúan felhasználhatod. Amennyiben van otthon darálód, könnyen készíthetsz belőle zsemlemorzsát. Reszelőt is használhatsz helyette, de ez kicsit macerásabb. A megszárított zsemlékkel, kenyérszeletekkel bármikor dúsíthatod a fasírtot, sőt, isteni tölteléket csinálhatsz a csirkecomb mellé. Amennyiben a kenyér még nem teljesen száraz, szeleteld fel vékonyan, majd kockázd egyforma darabokra. Alacsony hőmérsékleten pirítsd ropogósra, és már mehet is a krémlevesbe! Gondosan lezárt zacskóban hosszan tárolhatod, és bármikor felhasználhatod.

 

 

 

Maradék köretek

 

A húsfélék a legtöbb háztartásban gyorsan fogynak, de ez a köretekről nem feltétlenül mondható el,  ezért gyakran landolnak a kukában. Pedig könnyen készülhetne belőlük új ebéd! A maradék rizs pl. tökéletes húsgombócokhoz, vagy a rakott finomságokhoz. Egyszerűen tedd alsó réteg gyanánt egy kivajazott tepsibe, majd halmozz rá fűszeres, hagymás, pirított darált húst; ezután jöhet a zöldség, végül pedig egy jó adag sajt, vagy tejföl, paradicsomszósz – ezekből akár minden réteg közé is tehetsz. A maradék tésztából ugyancsak készülhet rakott étel, de csirkemell csíkokkal, zöldségekkel, gombával és tejszínnel pillanatok alatt olyan finomságot dobhatsz össze, amit a család férfitagjai is garantáltan díjaznak.

 

 

 

Kidobásra ítélt húsok

 

Csak némi fantáziára van szükséged ahhoz, hogy a maradék húsokból teljesen új ételt varázsolj! A sült húsokat bármikor apró darabokra vághatod, és fantasztikus salátákat készíthetsz belőlük. Ha a vártnál jóval több hús maradt meg, akkor kockázd fel, majd futtasd meg egy kis paprikás olajon, végül főtt rizzsel és zöldségekkel összeforgatva tálald: már el is készült a tökéletes rizseshús.

Amennyiben van időd a konyhában sürgölődni, daráld le a húst, ízlésed szerint ízesítsd, majd kevés zsiradékkal vagy tejföllel, zöldséggel dúsítva készíts belőle isteni szendvicskrémet.

 

 

Újragondolt alaplevek

 

Több ételhez szükséges külön előfőzni a zöldségeket, húsokat, az így hátramaradó lé pedig sajnos sok esetben - az ízekkel karöltve- a lefolyóban a landol. Az újrahasznosításra tökéletes példa az előfőzött sonka, vagy csülök alapleve. Ezekből isteni bableves, vagy éppen lencsefőzelék készülhet, a füstös íz kiváló alapot biztosít egy újabb mennyei főétkezéshez. A maradék hús- vagy zöldséglevest se jusson eszedbe kiönteni! Szűrd le, majd ha nem tudod rögtön felhasználni, kisebb dobozokban tedd a fagyasztóba.

 

Romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek

 

Attól, hogy a zöldségek és gyümölcsök valahol megnyomódtak vagy elszíneződtek, egyáltalán nem biztos, hogy használhatatlanok. A hibás részeket eltávolítva bármikor készíthetsz belőlük turmixot, vagy egyszerűen kifacsarhatod a levüket. Az érett gyümölcsökből isteni kompót készülhet, csak ne főzd őket túl sokáig! Amennyiben még így sem nyerték el a tetszésedet, hagyd egy éjszakát állni a kompótot: másnapra a gyümölcsök átadják ízüket a víznek, és szűrés után isteni gyümölcslevet fogyaszthatsz.

 

 

 

 

Gondolkozz előre!

 

Manapság sok családban nem lehet elég helyen megfogni a kiadásokat, márpedig minden élelmiszer, ami a kukában landol, valódi pénzkidobás. Persze az alapok a vásárlásnál kezdődnek, de nehéz nem elcsábulni az akciók láttán. Fontos, hogy a lejárati dátumot minden esetben figyelemmel kísérd, ha egy alapanyagot záros időn belül kell felhasználnod, akkor vagy gyorsan főzz belőle valamit, vagy tedd a fagyasztóba – így frissen veheted elő, amikor szükséged van rá.

Végül fontos, hogy ne csak bevásárló listát írj, hanem menütervet is készíts, így sokkal pontosabban el tudod dönteni, miből mennyit kell vásárolnod!

 

Az eredeti cikket itt olvastuk!