Öt mag és csonthéjas ami elűzi a betegséget!

Közkedvelt magok közül válogattunk és hoztunk nektek 3+2-t, melyeket érdemes sűrűn rágcsálnotok; nem csak finomak, de sok-sok betegséget távol tartanak!

 

Tökmag

 

Az Amerikából elterjedt tökmag rengeteg hasznos összetevőt tartalmaz: esszenciális zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között sok magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink, réz, vas, triptofán, B-vitaminok, E-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, D-vitamin van benne, ugyanakkor alacsony a szénhidráttartalma.  A tökmag segíthet elkerülni a hólyag- és prosztatabetegségek kialakulását, csökkentheti a koleszterin szintet, vértisztító hatása van, segíti az agyműködést, csökkentheti a szabad gyökök káros hatásait, illetve ízületi gyulladás esetén is ajánlott a fogyasztása.  Magában elrágcsálhatjuk a tökmagot, salátákba is tehetünk bele, őrölve sütéshez is felhasználhatjuk, valamint olaj formájában is többféleképpen alkalmazhatjuk. 

Napraforgómag

 

A napraforgómag esszenciális olajakat tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, többek között rengeteg E-vitamin, B1-vitamin, B9-vitamin (folsav), kalcium, magnézium, kálium, szelén, réz, cink és vas van benne.  A napraforgómag segíthet elkerülni a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkentheti a koleszterin szintet, illetve a légzőszervek működésére is kedvezően hat.  Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a napraforgómagot, de kapható belőle készült tea is, melyet szintén fogyaszthatunk jótékony hatásai miatt.

Lenmag

 

Az eleinte a ruhaiparban használt lenmag szintén számtalan hasznos összetevőt tartalmaz: esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között sok magnézium, kalcium, kálium, vas és foszfor van benne. Székrekedés esetén kifejezetten ajánlott, hiszen fokozza a bél mozgását. Ezen kívül a lenmag segíti az agyműködést, csökkentheti a koleszterin szintet, gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet elkerülni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve menopauza esetén csökkentheti a hőhullámokat is.  Egyrészt magában ehetjük a lenmagot, másrészt a belőle készült hidegen sajtolt lenolajat például salátáknál használhatjuk fel. Hogyha tojásallergiád van, akkor a darált lenmagot keverd össze egy kis vízzel és a tojásos ételekben ezzel helyettesítsd a tojást. 

.

Dió

 

A Perzsiából, Közép-Ázsiából és Észak-Amerikából származó diót Jupiter makkjának is nevezték régen; már az ókoriak is szerették. Nem véletlen: a dió számtalan ásványi anyagot és vitamint rejt magában, pl.: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor, vas és jód. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, vértisztító hatású, javíthatja a vér koleszterinszintjét, illetve kedvező hatással van agyműködésre is. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a diót, de őrölve süteményekhez is adhatjuk, illetve a belőle készült hidegen sajtolt olajat is kipróbálhatjuk, ám figyeljünk oda, hogy könnyen avasodik, ezért érdemes minél hamarabb felhasználni.

Mogyoró

 

A mogyoró szintén értékes tápanyag, hiszen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma: sok B1-vitamin, B2-vitamin, E-vitamin, kálium, cink, magnézium, réz és mangán található benne.  Kolin tartalma révén a mogyoró hozzájárulhat az agy egészséges működéséhez, illetve pozitív hatással van a vérnyomásra, az emésztésre, valamint csökkentheti a vér koleszterin szintjét is. Például nyersen; ám azt vegyük figyelembe, hogy könnyen avasodik -, pörkölve, őrölve is alkalmazhatjuk, sőt, napjainkban már kapható már belőle készült olaj is.

 

Az eredeti cikket itt találod.