Uborkaszezon!
Itt az uborkaszezon; de azt vajon tudjuk-e, hogy a jól ismert ecetes uborkasaláta mellett még milyen módon készíthetjük el kedvenc zöldségünket? Nem csupán a változatossága gyönyörködtet, hanem a tény is, hogy alig van benne kalória! Íme pár tuti recept!
Kovászos uborka
A kovászos uborkáért vagy teljesen odáig vagy, vagy a hátad közepére sem kívánod. Amennyiben azok közé tartozol, akik önmagában is ropogtatják ezt a finomságot, akkor egész biztosan van bevált recepted, de ha még várakozol a tökéletesre, akkor most jól figyelj!
Hozzávalók: 1½ kg kovászolni való uborka 1 csokor kapor 1 db szárított zsemle Víz Só
Az uborkákat alaposan mosd meg, két végüket vágd le, majd tedd őket egy öt literes befőttesüvegbe. Forralj fel egy nagy lábosban vizet, minden literhez számolj egy púpozott evőkanál sót. Miután a só felolvadt a forró vízben, öntsd rá a folyadékot az uborkákra. Tedd a tetejükre a kaprot, majd a száraz zsemlét és kicsit nyomkodd bele őket a sós lébe. Fedd le fóliával az üveg száját, ezután tedd néhány napra a tűző napfényre az uborkákat. Tálalás előtt mosd át a zöldségeket, és fogyasztásig hűtőben tárold. |
|
Tzatziki
Ez az isteni görög saláta nálunk leginkább savanyúságként állja meg a helyét, pedig akár köretként is tekintetnénk rá a forró nyári napokon. Pár perc alatt elkészül, de mégis annyira mennyei, hogy nem lehet betelni vele.
Hozzávalók 1 db kígyóuborka 1 db kisdobozos natúr joghurt 1 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olíva olaj Citromfű Só Bors
Pucold meg a kígyóuborkát, majd nagylyukú reszelőn reszeld le. Sózd be, és tedd félre. Már készítheted is a mártást: a joghurtot öntsd egy tányérba, reszeld bele a fokhagymát, tegyél bele egy csipet sót, egy evőkanál olajat, és add hozzá az apróra vágott citromfüvet. Utóbbi fanyarsága nagyon fontos, ezért ha nincs kéznél, helyettesítsd friss lime- vagy citromlével. Utolsó lépésként nyomkodd ki az uborka levét teljesen, a zöldség szeleteket pedig forgasd bele a joghurtos mártásba. |
|
Tejfölös csemegeuborkás kísérő
Ez a kísérő sokak számára kissé idegennek tűnhet, első hallásra nem feltétlenül illik össze a csemegeuborka a tejföllel, vagy éppen a majonézzel. Pedig a végeredmény isteni, és ez a kísérő éppúgy tökéletesen passzol a grillezett húsokhoz, mint a házilag készített hamburgerekhez.
Hozzávalók 3 evőkanál tejföl 2 evőkanál majonéz 1 evőkanál mustár 1 evőkanál ketchup ½ lilahagyma 8-10 db csemegeuborka 2 evőkanál csemegeuborka lé Só Bors
Bár a különleges kísérő hozzávalók listája kicsit hosszú, az elkészítése annál egyszerűbb. Nincs is más dolgod, mint hogy apróra vágd a lilahagymát és a csemegeuborkát, majd egy edényben az összes többi hozzávalót alaposan elkeverd egymással. Ezt követően a tejfölös alapot öntsd rá az uborkára és a hagymára, gondosan forgasd össze őket, már kínálhatod is fogyasztásra.
A teljes cikket itt találod! |