Ünnepváró mézes sütés
Alig néhány nap, és kopogtat ajtónkon a karácsony. Ha az ünnepvárás időszakában is szeretnénk a hozzánk közel állókat a legfinomabb, és persze a legegészségesebb falatokkal etetni, akkor próbáljuk ki ezt a reform mézeskalácsot. Íme egy, a hagyományosnál egészségesebb mézes recept!
Mézeskalács rozsliszttel és barna cukorral
Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt 5 dkg vaj 10 dkg méz 1 evőkanál barna cukor 1 tojás 1 csomag sütőpor 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék ½ citrom lereszelt héja + liszt a nyújtáshoz
A mázhoz:
10 dkg porcukor 1 tojásfehérje 1 kiskanál frissen facsart citromlé |
|
Elkészítés:
Egy edénykében összeolvasztjuk a vajat, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát. |
|
Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését.
A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük őket! |
|
Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Az apró kezek ebben is segítségünkre lehetnek.
Jó mézeskalácssütést mindenkinek!
Ha már nem lenne időd a saját kalácsaidra, nézz szét a Meska alkotóinak szebbnél-szebb mézesei között!
Az eredeti cikk itt olvasható! |