Vintage dobozok házilag

Ki ne szeretné a divatos vintage dobozokat? Szemezünk velük a boltok polcain, gyönyörködve végigsimogatjuk őket, aztán lebeszéljük magunkat a vásárlásról, hiszen szükségtelen luxusnak ítéljük őket. A régi fémdobozok, amikben korábban kávé vagy karácsonyi teasütemény volt, kiválóan alkalmasak az átalakításra.

Felhasznált anyagok: fémdobozok, szórófejes fémfesték, csiszolópapír, madzag, papír, csipke, ragasztó, fehér hobbyfesték, olló

 

 

1. Első lépésként alaposan le kell dörzsölni a smirglivel a dobozokat – a körkörös mozdulatok a legalkalmasabbak.  Nem szükséges teljesen ledörzsölni a korábbi festést, hiszen az rendkívül sokáig is tartana. A cél az, hogy érdes felületet hozzunk létre, amelyre könnyen felvihető a festék-réteg.

 

2. Fontos, hogy a lehulló fém- és festékszemcséket egy száraz ruhával letisztítsuk, különben nem fogja be egyenletesen a festék.

 

3. 2-3 rétegben érdemes lefújni a spray-vel, de nem túl közelről (20-25 cm), és először csak nagyon vékonyan. A barkácsáruházakban hatalmas választék van színekből – én egy kellemes pasztell árnyalatot választottam. (Tipp: Ha szorosan záródik a doboztető, akkor az illesztést érdemes kihagyni a festéskor, mert később nem tudjuk kinyitni.)

 

4. Ebben a melegben elég hamar megszáradtak a rétegek, úgyhogy körülbelül két nap alatt elkészült a festés, sehol nem folyt el, és szép egyenletes lett.

 

5. Kicsit kidíszítettem őket száradás után: raktam mindegyikre madzagot, és a legnagyobb tetejére feliratot festettem, a kisebbnek pedig papírt ragasztottam a fedelére (Ezt egy kottából készítettem, amit kávéval öregítettem, és kicsit meggyűrtem, hogy eltakarja a dombornyomást a tetején) majd csipkével díszítettem.

 

 

 

 

A dobozok remekül felhasználhatóak ékszertartóként, ceruzatartóként, de akár ajándékdobozként is. Kellemes, romantikus hangulatot árasztanak, amely fokozza a nőiesség érzését. 

 

További szuper dobozok a Meskáról: