– Meséli történetüket Csernenczky Áron, a Hübris sörfőzde operatív vezetője, aki vendégül látott minket a székesfehérvári kézműves sörfőzdéjükben. Talán ismerősen csenghet, az a szó, hogy “sür”. Minden esetre felvet bennünk néhány kérdést a szójáték és a sörök külleme is. A napokban kerültek fel magas minőségű, ízvilágban gazdag Hübris sör válogatások a Meska piacterére.
Amikor beléptem a főzde területére egy édeskés, kellemes illatot éreztem. Szinte a számban is éreztem az ízét. Betérve a főzdébe barátságos légkör fogadott, pedig azelőtt sosem jártam nálatok. Lendülettel, dinamikusan mozogtatok a főzdében. Mondanál kérlek pár szót, hogy ezt az otthonos, kellemes illattal betöltött helyet hogyan sikerült felépíteni? Milyen nehézségekkel néztetek szembe?
Örülünk a benyomásaidnak, így érkezünk be mi is nap mint nap dolgozni. Amikor 2017-2018-ban terveztük a saját főzdét, akkor kifejezetten szempont volt az, hogy legyen egy fogadó csarnok, ahol teret hagyunk a gyönyörű sörfőző berendezésnek. Ez a tér kialakítás tette lehetővé, hogy az üzem, mint rendezvényhelyszín is kiválóan működjön. Amikor érkeztél pont akkor ért véget egy Darts bajnokság, és készítettük elő a hétvégi nyitott sörfőzde napot. Így bátran mondhatjuk, sikerült egy kicsit a székesfehérvári kulturális élet egyik helyszínévé válni. Ami a nehézségeket illeti, azt már a múlt jótékony homálya elfedte, nem is igazán tudnék kiemelni nagyon meghatározó nehézséget az üzem építésének időszakából.
A sörfőzdét megelőzte a sör szeretete és annak főzésének alapjai. Mi volt az első olyan pillanat, amikor tudtátok, hogy nagyobb mennyiségben szeretnétek sört készíteni a minőségi kortyokra vágyóknak?
Mint a legtöbb hazai sörfőzdében nálunk is úgy indult, hogy 3 srác aki a Budapesti Corvinus Egyetem Sörfőző mester képzésén megismerkedett, elkezdett otthon söröket főzni. Végig arról álmodozva, hogy egyszer legyen egy saját főzdéje. Ez az út rögös volt, kezdetben bérfőzéssel, majd egy apró saját főzdével Budapesten az Angyal utcában, majd pedig befektető bevonásával már saját nagy főzdében Székesfehérváron. A kezdeti 3 fő mára egy 13 fős nagyon lelkes elkötelezett csapattá vált, és reményeink szerint csak tovább fog bővülni.
A kézműves sört egyre többen keresik és szeretik. Miben tudtok ti kiemelkedni a piacon?
A kisüzemi sörpiac az elmúlt évek nehézségei ellenére továbbra is népszerű, és reményeink szerint az idei évben tovább folytatja növekvő pályáját. Amilyen népszerű, olyan sokan is vagyunk ezen a piacon. Amivel mi a márka megalkotásakor ki akartunk tűnni, az az hogy nem akartunk olyan sör lenni, amit csak a szakértők tudnak értékelni. Egy közérthető, mégis nagyon jó minőségű sört akartunk, egyszerű vizualitással, érthető receptekkel, elérhető árakon. Azt hiszem ez sikerült.